Barion Pixel

A legismertebb rózsa, amelyből rózsaolaj készül, a damaszkuszi rózsa. A Kis-Ázsiából származó fajtát már az ókorban is termesztették kedvező élettani hatásai miatt. A 13. században Franciaországon keresztül jutott el az európai kertekbe. Sappho görög költő Kr. e. 600 körül egy versében a „Virágok királynőjeként” írja le, és ma már szinte minden kultúrában a szépség, a szeretet és a tökéletesség szimbóluma. Különösen nemes illat jellemzi. Ezért használják rózsaolaj és rózsavíz kinyerésére is, melyeket vízgőz desztillációval állítják elő. Közel 5 tonna friss rózsasziromból lehet 1 liter rózsaolajat kinyerni.

A kutatók napjainkban is sorra fedezik fel az emberi testre gyakorolt pozitív hatásait. A rózsasziromból készült párlat több, mint 400 értékes kémiai összetevőt tartalmaz, ezért nagyon széles hatásspektrummal rendelkezik. Ennek köszönhetően 2013-ban Németországban az év gyógynövényének választották a damaszkuszi rózsát.

A rózsaolaj jótékony hatásairól bővebben olvashatunk a https://fitoterapiakalauz.hu/az-ev-gyogynovenye-nemetorszagban-damaszkusz-rozsaja/ oldalon és Elizabeth Ashley: A rózsa, az istenek orvossága c. könyvében.

A frissen leszedett rózsasziromból készült termékeink (rózsavíz, rózsaszörp, rózsalekvár, rózsaszirom kompót, rózsatea) a hagyományos elkészítési módnak köszönhetően tartalmaznak rózsaolajat.

OLDAL TETEJÉRE